Tips & tricks die elke bakker moet weten

Op deze pagina deel ik de allerbeste tips en tricks delen om jouw bakervaring te vergemakkelijken en te verrijken. Of je nu je eerste cake bakt of al jaren taarten decoreert, deze handige adviezen zijn uitgewerkt om je te helpen bij het vermijden van veelvoorkomende fouten, het perfectioneren van je technieken en het bakken met vertrouwen en plezier!


Blindbakken

Het blindbakken van een taartbodem klinkt ingewikkelder dan het is! Met mijn makkelijke stappenplan maak jij ook zo’n mooie taartbodem, die je kunt vullen met bijvoorbeeld frangipane, banketbakkersroom of een heerlijke lemoncurd en vers fruit.

Dit heb je nodig

  • Deeg (zie recept van het appel-frangipane taartje)
  • Vorm van ongeveer 22-24 cm doorsnee
  • Bloem
  • Beetje boter
  • Deegroller
  • Mesje
  • Bakpapier
  • Blindbakbonen (droge bruine bonen of rijst kan ook)

Verwarm je oven voor op 160 graden Celcius. Volg het stappenplan, succes! 

 

Stap 1.
Zorg voor een schoon werkblad en bestrooi deze met een beetje bloem

Stap 2.
Vet een vorm in met een beetje boter

Stap 3.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm, zorg ervoor dat je het deeg af en toe omdraait weer met een beetje bloem bestrooit om vastplakken te voorkomen

Stap 4.
Leg je deegroller op de rand van het deeg en rol het deeg om de roller heen, op deze manier kun je het deeg makkelijker over de vorm heen leggen.

Stap 5.
Vouw het deeg netjes in de vorm en snijd overtollig deeg eraf.

Stap 6.
Verfrommel een stuk bladerdeeg, vouw het weer uit en leg voorzichtig op je deeg

Stap 7.
Stort de blindbakbonen (of de bruine bonen/rijst) op het bakpapier en bak het deeg 25 minuten in het midden van de oven

Stap 8.
Haal de vorm met de bonen uit de oven en verwijder voorzichtig het bakpapier met de bonen (pas op, de bonen zijn echt heel warm!)

Stap 9 & 10.
Zet de vorm terug in de oven en bak nog 10-15 minuten tot de bodem goudbruin is.

Laat de bodem helemaal afkoelen in de vorm, daarna kun je hem voorzichtig eruit halen en je taart verder afmaken.