Wat heb je nodig?
- 200g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100g fijne kristalsuiker
- Rasp van 1 citroen en sap van een halve citroen
- 300g bloem
- 1/4tl zout
- 1 blikje gecondenseerde melk (397g)
- 75g ongezouten roomboter
- 75g lichtbruine basterdsuiker
- 100g melk chocolade
- 100g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Keukenbenodigdheden:
- Mengkom
- (stand) mixer
- Rechthoekig of vierkant bakblik (bijvoorbeeld voor brownies) Die van mij is 20x28 cm
- 2 Steelpannetjes
- Garde
- Roestvrij stalen kom
- Spatel
- Saté prikker
- Klein spuitzakje (optioneel)
Bereiding:
Stap 1. Meng voor het deeg de roomboter, suiker, rasp en sap van de citroen en zout met de mixer romig. Voeg de bloem toe en kneed tot een deeg.
Stap 2. Vet de vorm in en doe het deeg in de vorm. Strijk het deeg glad met de achterkant van een lepel en zet de vorm minimaal een half uur in de koelkast. Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
Stap 3. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de koek in ongeveer 30 minuten goudbruin. Laat de koek in de vorm helemaal afkoelen
Stap 4. Verwarm in een steelpannetje de gecondenseerde melk. Voeg de boter en basterdsuiker toe en roer met de garde tot alles opgelost is. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de karamel ingedikt is. Pas op, de karamel is erg heet!
Stap 5. Stort de karamel op de afgekoelde koek en strijk glad met een spatel. Zet de koek terug in de koelkast.
Stap 6. Smelt de pure en melk chocolade. Ik doe dit altijd au bain-marie, omdat dat altijd goed gaat. Vul een pannetje met een laagje water en breng aan de kook. Zet je roestvrijstalen kom erop en zorg ervoor dat de bodem van je kom het water niet raakt. Doe de pure en melk chocolade in de kom en roer af en toe tot het helemaal gesmolten is.
Stap 7. Smelt op deze manier ook de witte chocolade en doe deze in de spuitzak. Als je geen sluitzak hebt, kan het ook met een lepeltje. (zie stap 8)
Stap 8. Schenk eerst de melk/pure chocolade over de karamel en strijk glad met een spatel. Maak met de witte chocolade streepjes en ga met een saté prikker van links naar rechts of van boven naar beneden door de chocolade om een leuk vormpje te maken. Je kunt ook gewoon met een lepeltje de witte chocolade verdelen en met de prikker er een streepstructuur aanbrengen.
Stap 9. Zet de koek nog even terug in de koelkast om de chocolade hard te laten worden. Snijdt daarna voorzichtig met een mesje de randen los (als dit niet los zit) en stort de koek op een plank. Nu kun je de koek aansnijden en lekker opeten!
De koek kun je makkelijk een week in een afgesloten trommel in de koelkast bewaren.