Zoettrucks boterkoek

Wat heb je nodig?

  • 250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 1/2el vanille-extract (zelf maken? Zie Tips & Tricks)
  • 1el citroensap
  • 1/4tl zout
  • 1 groot ei geklutst, hou hiervan een klein beetje opzij voor op de boterkoek
  • 250g bloem

Keukenbenodigdheden:

  • Mengkom
  • (stand) mixer
  • Boterkoekvorm of andere vorm met een diameter van 24 cm
  • Bakpapier als je een springvorm gebruikt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

Stap 1. Doe de roomboter, kristalsuiker, vanille-extract, citroensap en zout in de mengkom en mix met de gardes tot een smeuïg geheel.

Stap 2. Voeg het ei toe (bewaar een klein beetje voor later op de boterkoek) en meng tot het ei is opgenomen door de boter

Stap 3. Voeg de bloem toe en meng tot een deeg. Let op, dit blijft plakkerig.

Stap 4. Vet de vorm in met boter. Gebruik je een springvorm? Bekleed de vorm dan ook met bakpapier, anders loopt de boter uit je vorm

Stap 5. Doe het beslag in de vorm en maak glad met de achterkant van een lepel die je steeds even in een glas met koud water doopt.

Stap 6. Strijk het restant ei over de bovenkant en maak met een vork een (ruit) patroon op de koek.

Stap 7. Bak de koek in 30 minuten goudbruin. De koek is heel zacht als hij uit de oven komt, laat hem helemaal afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.

 

Als je de koek luchtdicht verpakt kun je hem makkelijk 2 weken bewaren!