Wat heb je nodig?
Voor de bodem
- 230g bloem
- 125g (ongezouten) roomboter
- 70g witte bastersuiker
- 0,5tl zout
- 1/2 geklutst ei
Voor de vulling
- 3 citroenen (schil en sap)
- 60g maizena
- 200g suiker
- 4 eigelen
- 200ml water
- 50g (ongezouten) roomboter
Voor de Italiaanse Meringue
- 230g kristalsuiker
- 60ml water
- 3 eiwitten
- Snuf zout
Keukenbenodigdheden
- Bakvorm van 24cm doorsnee (met losse bodem adviseren wij)
- Steunvulling
- Bakpapier
- Steelpannetje
- Garde
- (stand)mixer
- (suiker)thermometer
- Creme Brûlée Brander
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 1.
Meng voor de bodem van de taart: bloem, suiker, zout, boter en ei. Kneed tot een mooi soepel deeg. Pak het deeg in met plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Stap 2.
Verwarm in de tussentijd het water met de citroenrasp (let op dat je het witte gedeelte van de citroen niet mee raspt, dit smaakt bitter), citroensap en suiker in een steelpannetje. Maak van de maizena een papje met een paar eetlepels water. Voeg dit bij het citroen mengsel in het steelpannetje. Roer tot het dikker wordt en zet het vuur laag. Roer de blokjes boter erdoor tot het helemaal is opgenomen. Roer de eigelen een voor een door het citroenmengsel en laat het daarna afkoelen.
Stap 3.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot het deeg een paar centimeter groter is dan de vorm. Rol het deeg om de deegroller en vouw het geheel over de vorm. Mocht het deeg kapot gaan is dat niet erg. Je kunt het heel makkelijk weer dichtmaken met je vingers. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Maak het bakpapier iets nat en prop het tot een bal en vouw het uit. Leg het op het deeg en stort de steunvulling erop (gedroogde bruine bonen werkt erg goed of koop bakbonen bij bijvoorbeeld Dille & Kamille). Bak de bodem 15 minuten op 180 graden. Verwijder de steunvulling en bakpapier en bak nogmaals 15 minuten. Laat de bodem helemaal afkoelen in de vorm. Je kunt de bodem uit de vorm halen als je dat wilt, maar je kunt hem ook later eruit halen.
Stap 4.
Schenk het afgekoelde citroenmengsel in de vorm en zet het in de koelkast. Laat minimaal 3 uur opstijven. Maak de meringue pas op de dag dat je de taart gaat eten. Onder de meringue kan het vochtig worden na 1 dag en dat ziet er minder mooi uit. Je kunt de taart zonder meringue gewoon in de koelkast laten staan tot gebruik.
Stap 5.
Voor de meringue maak je eerst de suikersiroop. Houd 3 eetlepels suiker apart. In een pannetje verwarm je de rest van de suiker met het water. Laat het pruttelen tot 113 graden. Begin dan pas met het mixen van de eiwitten met het zout. Mocht je geen vrijstaande mixer hebben, vraag dan of iemand helpt. Mix de eiwitten met het zout tot een fluffy mengsel. Voeg beetje bij beetje de 3 eetlepels suiker toe. Als de siroop 118 graden is mag deze voorzichtig bij het eiwit worden geschonken. Doe dit met een klein straaltje terwijl je blijft mixen. Laat daarna de mixer op de hoogste stand draaien tot de merengue is afgekoeld (lauw).
Stap 6.
Schep de meringue op de taart en maak leuke pieken of een andere vorm en brand met de brander de bovenste laag mooi bruin. Heb je geen brander, dan kun je de taart ook een paar minuutjes onder de grill in de oven zetten.
Tip
Decoreer eventueel met wat citroenrasp, dit ziet er erg vrolijk uit!