Appel - frangipane taartje

Wil je indruk maken op je visite? Maak dan dit heerlijke appeltaartje! Vind je de Italiaanse meringue te veel werk, klop dan verse slagroom met een beetje suiker lobbig en serveer dit bij de taart. In de zomer kun je de appel vervangen door steenfruit, zoals nectarines, perziken of pruimen.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem

  • 220g bloem
  • 1/4tl zout
  • 60g poedersuiker
  • 130g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 eigeel (bewaar het eiwit voor de meringue)
  • 15ml water (half borrelglaasje)

Voor de frangipane

  • 115g witte basterdsuiker
  • 115g amandelmeel
  • 115g ongezouten roomboter, gesmolten
  • 1 ei
  • 1 eigeel (bewaar het eiwit voor de meringue)
  • 30ml cognac of een andere likeur (optioneel)
  • 75g bloem

Voor de vulling

  • 4 fris zure appel (bijvoorbeeld Elstar)
  • Klein handje pecannoten
  • 2el abrikozenjam (voor na het bakken)

Voor de Italiaanse Meringue

  • 230g kristalsuiker
  • 60ml water
  • 3 eiwitten (bewaar het eigeel voor mijn tip onder het recept!)
  • Snufje zout

Keukenbenodigdheden

  • Vorm van ongeveer 22 cm
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Plastic folie
  • Blindbakbonen
  • Mengkom 2x
  • Schilmesje
  • Paletmesje (optioneel)
  • Garde
  • Steelpannetje
  • (stand) mixer
  • (suiker) thermometer
  • Kwastje
  • Spuitzak
  • Spuitmondje naar keuze
  • Creme Brûlée brander

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Stap 1.
Meng voor het deeg de bloem, suiker en zout. Voeg de boter toe en wrijf het met je handen tot een soort kruimels. Voeg nu het eigeel en water toe en kneed kort tot een soepel deeg. Pak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Stap 2.
Nu gaan we de bodem van de taart maken door middel van blindbakken. Klik hier voor mijn makkelijke stappenplan op mijn Tips & Tricks pagina.

Stap 3.
Als de bodem met de blindbakbonen in de oven staat maak je de frangipane door de suiker, amandelmeel, gesmolten boter, eigeel en ei met een garde te mengen tot een smeuïg geheel. Roer nu eventueel de likeur erdoor (laat dit weg als je taart wil maken voor kinderen). Voeg als laatste de bloem toe en meng tot een soort soepel deeg.

Stap 4.
Schil de appels en snijd deze in partjes en daarna in plakjes. Maak de plakjes niet te dun, anders is het lastig om ze in de frangipane te duwen. Snijd of breek de pecannoten in stukjes.

Stap 5. 
Als de bodem klaar is, hoeft voor de taart niet afgekoeld te zijn, verdeel je de frangipane over de bodem. Maak de vulling glad met een (palet) mes en zet de appelplakjes in de frangipane. Ik heb er een soort bloem van gemaakt, maar doe je ding en maak er wat gezelligs van.

Stap 6.
Strooi de stukjes pecannoten erover en bak de taart op 175 graden Celsius in ongeveer 30-35 minuten gaar. De taart wordt niet heel bruin, behalve aan de randen van de taart.

Stap 7.
Tijdens het bakken kun je de Italiaanse meringue maken. Voor de meringue maak je eerst de suikersiroop. Houd 3 eetlepels suiker apart. In een pannetje verwarm je de rest van de suiker met het water. Laat het pruttelen tot 113 graden. Begin dan pas met het mixen van de eiwitten met het zout. Mocht je geen vrijstaande mixer hebben, vraag dan of iemand helpt. Mix de eiwitten met het zout tot een fluffy mengsel. Voeg beetje bij beetje de 3 eetlepels suiker toe. Als de siroop 118 graden is mag deze voorzichtig bij het eiwit worden geschonken. Doe dit met een klein straaltje terwijl je blijft mixen. Laat daarna de mixer op de hoogste stand draaien tot de merengue is afgekoeld (lauw).

Stap 8.
Als de taart helemaal afgekoeld is verwarm je de abrikozenjam en bestrijk je de taart met de jam. Dit geeft een mooie glans. 

Stap 9.
Schep de meringue in de spuitzak en spuit toefjes, dotjes of een andere leuke vorm. Heb je geen spuitzak kun je ook de meringue wat minder chique op de taart scheppen. Ziet er iets robuuster uit, maar daar is niks mis mee! Brand daarna met de creme brûlée brander de meringue mooi bruin.

 

Tip
In dit recept houd je een eigeel over, hiermee kun je mijn recept favoriete moppen maken! Dit deeg vries je makkelijk in en heb je altijd snel een vers koekje bij de koffie.