Wat heb je nodig?
- 200g bloem plus een beetje extra voor op het werkblad
- 1 zakje instant gist (7g)
- 1/2tl zout
- 30g suiker
- 25g gesmolten ongezouten roomboter
- 1 geklopt ei
- 90ml handwarme melk
- 500g kersen uit pot (je hebt het sap ook nodig!)
- 150ml kersensap (uit de pot)
- 50g suiker
- 1el citroensap
- 5tl aardappelzetmeel
- 100g ongezouten roomboter
- 100g witte basterdsuiker
- 200g bloem
- Snufje zout
- 3el paneermeel
Keukenbenodigdheden
- 2 mengkommen
- (stand) mixer met deeghaak
- Plastic folie
- Deegroller
- Mesje
- Vlaaivorm van ongeveer 26-28 cm
- Pannetje
- Kleine mengkom/schaaltje
- Pollepel
- Garde
- Groot bord
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Stap 1.
We maken eerst het deeg, want dat moet rijzen. Doe de bloem, gist, zout, suiker, boter, ei en melk in de mengkom en kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Maak er een bal van, doe terug in de kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Stap 2.
Doe 100ml kersensap samen met de suiker en citroensap in een pan en breng dit aan de kook. Meng de overige 50ml kersensap met het aardappelzetmeel tot een papje zonder klontjes. Voeg dit bij het kokende kersensap en laat dit al roerende 1-2 minuten koken. Voeg de uitgelekte kersen toe en kook ze 1-2 minuten mee. Schenk de kersen op het grote bord en laat helemaal afkoelen.
Stap 3.
Maak het kruimeldeeg, door 100g roomboter, 100g witte basterdsuiker, 200g bloem en het zout te kneden tot je mooie kruimels hebt. Dek af met plastic folie en bewaar tot gebruik.
Stap 4.
Vet de vorm in met boter.
Stap 5.
Kneed het deeg even kort door, strooi een beetje bloem op je werkbank en rol het deeg uit tot een ronde lap. Rol de lap om de deegroller (zie Tips&Tricks blind bakken) en bekleed de vorm. Zorg ervoor dat je geen gaatjes in je deeg hebt. Verwijder overtollig deeg met een mes.
Stap 6.
Strooi de paneermeel over de taartbodem en schep de afgekoelde kersen erop. Verdeel de kruimels erover.
Stap 7.
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30-35 minuten af. Laat de taart minimaal een half uur afkoelen in de vorm en zet hem daarna op een rooster om hem helemaal af te laten koelen.
Tip
Lekker met een dot vers geklopte slagroom!