Thamar's appeltaart (familierecept)

Wat heb je nodig?

  •  400g bloem
  • 200g witte basterdsuiker
  • 2tl bakpoeder
  • 0,5tl zout
  • 150g kristalsuiker
  •  250g (koude ongezouten) roomboter
  • 1 ei (geklutst)
  • 7 grote appels (bv. Elstar)
  • 2el kaneel
  • 50g paneermeel
  • Rasp van 1 citroen

Keukenbenodigdheden

  • Bakblik van 26cm doorsnee
  • Deegroller
  • Mengkom
  • Kwastje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 1.
Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, citroenrasp, zout en bakpoeder.

Stap 2.
Snijd de roomboter in kleine blokjes en kneed dit samen met de helft van het ei tot een mooi soepel deeg. Laat het deeg een uur rusten op een koele plek.

Stap 3.
Rol met een deegroller ¾ van het deeg tot een ronde lap en bekleed hiermee een ingevet bakblik van 26 cm.

Stap 4.
Bestrooi de bodem van het bakblik met paneermeel.

Stap 5.
Schil en snijd de appels in parten en daarna in dunne plakjes.

Stap 6.
Meng de kristalsuiker met de kaneel door de appels en stort het in bakblik.

Stap 7.
Rol de rest van het deeg uit en snijd er repen van. Maak met de repen een ruitpatroon op de appels en bestrijk het deeg met de rest van het ei.

Stap 8.
Bak de taart in ongeveer 45-55 minuten gaar op 180 graden.

Laat de taart even afkoelen & genieten maar!