Wat heb je nodig?
- 30ml water
- 30ml volle melk
- 30g roomboter
- 30g bloem
- 2 eieren
- 500g rundergehakt
- 1 ei
- 6el paneermeel
- 1,5el grove mosterd
- 1el ketchup
- 1el sambal oelek
- 0,5tl nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
- 12 vierkante plakjes bladerdeeg
- 1 eigeel losgeklopt
Keukenbenodigdheden
- Steelpan
- Pollepel of spatel
- Mengkom
- Kleine mengkom
- Garde of vork
- Kwastje voor het ei
- Bakpapier
- Bakplaat
Bereiding (12 stuks)
Stap 1 (het soezendeeg)
Verwarm het water met de melk en de boter in het steelpannetje op medium vuur totdat de boter is gesmolten. Zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer continu met een pollepel of spatel en verwarm ca. 5 minuten om de bloem te laten garen. Als je het hoort sissen en het laat mooi los van de pan is het deeg goed. Haal van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Klopt ondertussen de twee eieren los in een kommetje. Schenk de helft bij het deeg. Blijf roeren tot het ei volledig is opgenomen, voeg steeds een klein beetje ei toe en blijf weer roeren tot al het ei is opgenomen en het soezendeeg glanst. Laat het deeg afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 2 (het gehaktmengsel)
Meng nu het gehakt, ei, paneermeel, sambal, nootmuskaat, mosterd en ketchup tot een soepele massa. Breng op smaak met zout en peper en roer het soezendeeg erdoor. Maak 10 worstjes van het deeg.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de 12 plakjes bladerdeeg op het aanrecht en laat het ontdooien. Het is handig om het niet helemaal op kamertemperatuur te laten komen, want dan verwerkt het makkelijker. Leg op ieder plakje een worstje en bestrijk de randen met een klein beetje water. Vouw het dicht en druk de randen aan met een vork. Zorg ervoor dat ze goed dicht zijn. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de broodjes met het eigeel en bak ze in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Tip!
Laat ze niet helemaal afkoelen want een beetje warm zijn ze het lekkerst!