Wat heb je nodig?
- 75g (ongezouten) roomboter
- 100ml volle melk
- 100ml water
- 3el witte basterdsuiker
- 350g bloem
- 7g (gedroogde) gist
- 1 flinke theelepel zout
- 100g rozijnen
- 100g gewelde abrikozen in stukjes gesneden
- 80g (gehakte, ongebrande en ongezouten) noten (bv. pistachenoten, hazelnoten, amandelen)
- 50g pijnboompitten
- 50g amandelschaafsel
- 250g amandelspijs
Voor de garnering
- Poedersuiker
- 25g (ongezouten en gesmolten) roomboter
Keukenbenodigdheden
- Steelpan
- Keukenmachine/handmixer met deeghaken
- Mengkom
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Verwarm in het steelpannetje de melk en water. Het mag niet koken. Voeg 75 gr boter toe en laat smelten. Voeg de basterdsuiker en gist toe en laat 15 minuten staan. De gist wordt nu geactiveerd. Meng de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje. Voeg de inhoud van het steelpannetje toe en mix het met de deeghaken tot een mooi soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal het deeg uit de kom rol het uit tot een ronde lap. Voeg alle noten, pitten, rozijnen en abrikozen toe en meng met je handen alles goed door elkaar. Dek de deegbal goed af met plastic folie en laat een uur rusten op een warme plek. Kneed in de tussentijd de amandelspijs tot een rol van ongeveer 25 cm lang.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnee. Leg de rol amandelspijs op 1/3 neer en vouw eerst het korte deel deeg over de spijs. Vouw daarna het lange gedeelte over de spijs en vouw de open uiteinden dicht. Leg de rol op een met bakplaat met bakpapier en dek af met plastic folie en een schone theedoek. Laat het deeg nog een uur rijzen op een warme plek. Bak de stol eerst 10 minuten op 200 graden. Haal de stol uit de oven en zet de oven terug naar 180 graden. Bestrijk de stol met de gesmolten roomboter en bak de stol nog 30 minuten op 180 graden. Laat de stol goed afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.
Tip
Besmeer met roomboter en eventueel een plakje kaas voor een zoet-hartige beleving!